top of page
67147894_s_edited_edited.jpg

SARINGAN PERIMPLANTASI GENETIK

Preimplantation Genetic Screening (PGS)

PGS adalah satu teknik di mana sel embrio diambil dan kandungan genetik embrio tersebut disaring sebelum diletakkan semula ke dalam rahim isteri. Dengan teknik PGS ini, beberapa sel dari embrio akan dikaji bagi memastikan tiada penyakit genetik tertentu terdapat di embrio. Teknologi ini adalah salah satu alternatif kepada teknik ujian yang dilakukan selepas bayi dikandung seperti ujian sampel uri (chorionic villus sampling) atau sampel air ketuban (amniocentesis). Ini menjadikan PGS sebagai satu teknik yang mencegah kerana sekiranya terdapat masalah genetik yang dikesan kepada embrio tersebut, maka embrio itu tidak akan dipilih untuk diletakkan ke dalam rahim.

Terdapat pelbagai penyakit genetik yang boleh dikesan dengan menggunakan PGS. Antaranya termasuklah penyakit thalassaemia. Penyakit thalassaemia adalah penyakit darah di mana terdapat masalah dalam pembentukan protein darah merah. Akibatnya darah merah yang terbentuk tidak stabil. Pesakit yang mempunyai masalah thalassaemia ini kerap sekali mengalami kekurangan darah merah. Adalah dianggarkan 1 dari setiap 20 orang Malaysia mengalami masalah thalassaemia. Jika kedua-dua pasangan suami dan isteri adalah pembawa thalassaemia, maka anak yang dilahirkan mempunyai 25% risiko untuk mengahdapai penyakit thalassaemia major.  Ini adalah penyakit kronik yang mana memerlukan permindahan darah yang kerap.

Dengan PGS, perkara ini dapat dielakkan dengan hanya memilih embrio yang normal diletakkan semula ke dalam rahim.

Begitu juga dengan saringan jumlah bilangan genetik yang normal bagi embrio. Teknik ini juga dikenali sebagai PGT-A (pre-implantation genetic test for the analysis of aneuploidies). Sekiranya terdapat jumlah bilangan genetik yang tidak normal bagi embrio, maka embrio tersebut selalunya tidak berjaya untuk menempel kepada dinding rahim. Sekiranya ianya berjaya menempel, maka bayi tersebut berisiko mempunyai penyakit genetik seperti Down Syndrome. Dengan teknik PGT-A, embrio dapat di saring agar hanya yang normal sahaja diletakkan semula ke dalam rahim.

Teknik saringan genetik ini boleh ditawarkan kepada

  • Wanita yang berusia 40 tahun ke atas

  • Terdapat penyakit genetik di dalam keluarga

  • Terdapat keguguran yang berlaku secara berturut-turutan

  • Kegagalan proses IVF

Faedah melakukan teknik saringan genetik ini, ianya dapat membantu

  • Mengurangkan risiko keguguran

  • Meningkatkan peluang mengandung

  • Membantu pemilihan embrio agar hanya satu embrio yang terbaik dikalangan embrio yang lain diletakkan semula ke dalam rahim.

bottom of page